zondag 28 januari 2018

kijken


Kijken
Het was een gezellig dagje uit met mijn tante Petra. We gingen naar het Singermuseum in Laren. Het is sinds een paar weken heropend en ik was er nog nooit geweest. Nu is er een prachtige tentoonstelling over Impressionisten. Voor veel mensen een aansprekende kunststroming met kunstenaars als Monet, Renoir, Van Gogh, Manet, Matisse. Een echte aanrader!

Mijn tante vertelde dat ze schilderles heeft en daar op een diepere manier heeft leren kijken. Het verschil tussen kijken en zien. Je kijkt naar de kleuren, vorm en voorstelling van een schilderij. Spreekt het je aan? Lijkt het op datgene wat het zou moeten voorstellen? Zou je het in je huis willen ophangen? Misschien raakt een schilderij je emotioneel. Welk oordeel heb je erover?

Als je zelf schildert ervaar je dat schilderen niet alleen kleur op een paneel aanbrengen is. Elke kleur reageert op een andere. Wat laat je open of geef je een contrasterende kleur? Hoe is je oogbeweging over het schilderij. Ook de omgeving waar het hangt bepaalt je ervaring van kleurintensiteit. In het Singermuseum heeft elke zaal een andere achtergrondkleur wat erg verhelderend werkt op de schilderijen. En tenslotte is de lichtheid, verlichting van de omgeving ook van invloed op de reflexie van het pigment.

Hier zie je een plekje in mijn huis. Een Big door Cilia gemaakt en een schilderij van mij in de zon.


 
 
 
 
*- licht 
Ochtendzon
Donker licht
Lentestorm
Weerlicht
Regenboog
Daglicht
Blauwe lucht
Lente licht
Zomertijd
Zonlicht

 
 
Mijn ervaring is, dat als je minder oordeelt over de voorstelling, je meer geniet van wat het met je doet. Je ervaart hoe alles samenwerkt om je te prikkelen, als je beter kijkt en dus meer ziet. Ik vind dat een Mindfulness ervaring: zonder oordelen genieten van wat er is. Je gedachten loslaten en de kleuren inademen. Wegdromen in de voorstelling.
 
De volgende foto is op de PAN, de beurs voor kunst, antiek en design in Amsterdam.
 

zaterdag 20 januari 2018

Kersenbloesem

Met het kind aan mijn hand loop ik de tempel in. Er lopen twee Engelen met ons mee, een grote en een kleine. De kleine is wollig als een aapje. 
We komen op een rond plein, waar in het vierkant een bloeiende tuin is aangelegd. In de tuin staat een tempel van rozenkwarts. Het is een open bouwwerk met bewerkte pilaren. Tussen de pilaren ligt een enorm blok fuchsiaroze gesteente waar een troon op staat van rozenkwarts. 
Erg roze allemaal. Dit is dus de kleur die ik nodig heb, maar ook de kleur van het komende jaar. Rozenkwarts is heel goed voor het hartchakra. Het leert je de ware essentie van Liefde voor jezelf, niet narcistisch bedoeld. Die onvoorwaardelijke Liefde, de Liefde die niet oordeelt, is zo belangrijk voor iedereen. Dat is de reden waarom mensen zo van hun huisdieren houden. De rozenkwarts zuivert en opent het hart en zorgt voor heling bij een gebroken hart of teleurstelling. Hij leert je jezelf te accepteren zoals je bent en niet te oordelen over jezelf en anderen. Leg een steen in je kamer en het heeft een harmoniserend en rustgevend effect.
Ooit zat ik in Idar-Oberstein in het Erlebnismuseum op een troon van amethist. De troon van rozenkwarts heeft net zo'n effect op me. Ik voel me omgeven door de energie van liefde. Er wordt me gevraagd wat ik nodig heb. Het kind zit op mijn schoot en opent zich steeds meer voor de wereld om zich heen. Ik vraag geneeskracht voor mijn zenuwstelsel. Ik ben regelmatig overprikkeld.
Ik zie mijn zenuwstelsel als een aderstelsel in geel, dat overloopt naar groenig blauw. De rust komt in mijn systeem en laat me aarden en loslaten.

Ik wordt aangesproken als Kersenbloesem.
Het brengt me terug naar een vorig leven in een tempel in Japan. Ik was daar een soort Amma, knuffelmoeder, en gaf Liefde aan iedereen. Sakura, Kersenbloesem, staat symbool voor een nieuw begin, een nieuwe start. Het laat hoop en optimisme zien. De bloesem bloeit kort maar uitbundig. Het is het idee "mono no aware" en geeft de verbondenheid weer met je diepste gevoelens en gevoeligheid met betrekking tot de betrekkelijkheid van alle dingen. Het leven is mooi en tijdelijk. Focus op wat belangrijk is en laat los wat niet essentieel is.

 

Japanse stad leeft op roze wolk na vroegtijdig uitkomen kersenbloesem




zondag 14 januari 2018

Fons

Als het niet om mensen gaat, dan gaat het over helemaal niets

Dat is de titel van het boek van Fons Captijn dat recent uitgekomen is. Hij is afgelopen jaar overleden en het boek was nog niet klaar toen hij over ging. Fons was diaken in Santpoort en Velserbroek, maar we noemden hem pastor. Al was ik geen lid van zijn kerk, ik kwam hem vaak tegen en deed verschillende dingen met hem samen.
Ik herken hem in zijn zoektocht naar een zinvol bestaan voor zichzelf en anderen. Zijn gevoel voor humor en empathisch vermogen waren enorm. Hij beschrijft ook zijn inzichten en interesse in 'wat er nog meer is', verschillende religies en spirituele stromingen en de samenhang daarin.
Het boek bestaat uit verschillende delen, die behalve kritiek op de Katholieke Kerk weinig samenhang hebben.

Ik heb goede herinneringen aan Fons. We hadden een klik, zoals je dat met een zielenmaatje kunt hebben. Gesprekken gingen diep, dieper dan ik met anderen had, omdat we over veel dingen dezelfde ideeën hadden, elkaar respecteerden en inspireerden. Zijn spirituele inzichten gingen verder dan wat hij in zijn priesteropleiding geleerd had. We spraken veel over reïncarnatie. 

Doordat ik op mijn zevende een bijna-dood-ervaring had, ben ik er altijd overtuigd van geweest dat er meer moet zijn dan alleen dit fysieke leven. 
Ronddraaiend om de lamp boven mijn bed, werd ik getrokken naar een opening van stalend Licht. Ik heb geen God of andere persoon gezien. Het was zo'n overweldigende Liefde dat ik er altijd heimwee naar heb gehouden. Ik mocht er in! Ik keek achterom en zag mijn kleine lichaampje op bed liggen. Ik zei:"Ik heb nog niets gedaan." Toen was ik in één klap weer in mijn lichaam. Dat viel tegen. Ik was weer ziek en daarna werd het leven niet mooier. 

In mijn Praktijk kreeg ik veel vragen over vorige levens. Mijn overtuiging is dat het vorige leven niet voor niets afgesloten is en dat je nu een nieuwe levensles en nieuwe mogelijkheden krijgt. Iedereen is wel eens een leven heel rijk en heel arm, intelligent en gehandicapt geweest. In sommige levens werd je oud en in andere stierf je jong. Er moet een goede reden zijn om naar een vorig leven te kijken.
Met cliënten, ook kinderen, heb ik regressie gedaan vanwege bepaalde angsten, herinneringen of fysieke beperkingen. Het gaf altijd veel inzicht en soms acceptatie en herstel. Toch is het belangrijk te weten dat het om het nu gaat.

Ik weet dat ik een ander leven met Fons gedeeld heb doordat we zo'n sterke klik hadden. Zelf heb ik verschillende vorige levens van mezelf gezien om te begrijpen wat er in dit leven van me verwacht wordt en waarom bepaalde gebeurtenissen plaats moesten vinden. 
Ik hoop Fons nog eens tegen te komen, hierna of in welk leven dan ook


vrijdag 5 januari 2018

Er zit een Engel in mijn haar


Het thema van de Mindfulness lessen komt meestal vanzelf naar me toe doordat ik iets lees of meemaak. Met twee vriendinnen had ik het over wat het komende jaar ons zal brengen. We trokken Engelenkaarten: het orakel van de Engelen door Ambika Wauters. Prachtige sfeervolle Engelenkaarten. Helaas niet meer te koop, maar wel tweedehands bij Bol.com. Ik kreeg de Serafijn van het Wezen der Liefde. Deze Engel staat voor het bewustzijn dat we allemaal in essentie verbonden zijn door Liefde.
Zo kwam ik op het idee deze kaarten mee te nemen naar de Mindfulnessgroep. O wat klopte het allemaal mooi bij onze ontwikkeling en wat we dit jaar willen gaan uitwerken. Na de meditatie op de Engelenkaart hoorde ik dat de één in haar oor gekriebeld werd en de ander haar derde oog open ging en de volgende voelde het warm worden...Heerlijk om die Engelenenergie te voelen en mee te nemen de week in.

Er klopt een Engel aan de poort
Ik zie zijn kracht en hoor zijn woord.
Ik vraag hem of dit alles is,
Dat ik mezelf in alles mis.
Hij komt binnen, gaat me voor,
Terwijl ik in mijn hart de stilte hoor.
Ik krijg het Boek van Herinnering,
Speciaal voor de beginneling.
Er staan geen lege woorden in
Alleen: dit is het begin


Engelen inspireren je om het goede te doen, kunnen je helpen als je er zelf niet uit komt en beschermen je. Net als elk energetisch wezen kunnen ze alleen helpen als je daar om vraagt. Onze vrije wil is het belangrijkste cadeau wat we meekrijgen als we incarneren. Dus ook al zou een Engel je in een droom of door een gedachte een bepaalde richting opsturen, dan nog is het aan jou of je daarin meegaat. 

Ogen zien licht in mij schijnen 
Stralend staat hij achter mij
Hemelhoog verlicht Hij mijn pad
En ik zie Zijn ogen

 
Er zijn vele boeken geschreven over Engelen, bijvoorbeeld door Margaret Neylon. In de Bijbel worden ze als boodschappers omschreven. Waarom zouden ze er tweeduizend jaar en langer geleden wel zijn en nu niet? Nog regelmatig hoor ik prachtige ervaringen en zeker toen ik mijn Praktijk had ontmoette ik regelmatig mensen die door Engelen geïnspireerd en zelfs gered waren.

 De foto's zijn gemaakt in de ruimte van Buiten Gewoon, in Zwolle en een schilderij op een tentoonstelling in de Abdij en de laatste in het Liobaklooster in Egmond-Binnen. De gedichten schreef ik zelf.

 

maandag 1 januari 2018

Waar was ik al die tijd?

Waar was ik al die tijd?

Anderhalf jaar na de vorige blog heb ik weer de moed om wat te schrijven. 
Was er dan niets te melden? Zeker wel. Ik raakte alleen in een diepe depressie, waar ik zelf niet uit kwam. Er was gewoon niets positiefs meer te schrijven. Door de aanrijding bijna 4 jaar geleden is mijn geheugenkast met alle negatieve herinneringen uit mijn jeugd opengeklapt en ik kreeg hem met geen mogelijkheid meer dicht. Mijn korte termijn geheugen raakte ik juist grotendeels kwijt. In revalidatiecentrum Heliomare konden ze mij hiermee niet helpen.

Ik begon met gesprekken met mijn huisarts, toen met de praktijkondersteuner, daarna werd ik doorgestuurd naar een psychologenpraktijk in IJmuiden. Daar kwam ik in gesprek met een psychologe die mij zo interessant vond dat ik er op afknapte. Ik heb een goede psycholoog gevonden in Ton in Haarlem. Hij is absoluut niet spiritueel geïnteresseerd haha😃, al staat hij wel open voor mijn ervaring. Hij is lekker geaard en heeft een mooie stem. En hij is gespecialiseerd in rampgevallen zoals ik, kan de vinger op de zere plek leggen en doet EMDR. Hierin word je grootste angst waarheid, maar geeft het ruimte om er zelf uit te ontsnappen waardoor je ziet, ervaart en leert dat wat toen gebeurde nu niet meer bestaat.
Volgens Neurowiki: 
EMDR is een psychologische behandelmethode. Uit onderzoek blijkt dat het een van de meest effectieve behandelingen is om PTSD symptomen (post traumatic stress disorder) te verminderen. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm, waarbij iemand zijn trauma herinnering vertelt, terwijl tegelijkertijd zijn aandacht van links naar rechts naar links etc. wordt getrokken.
Inmiddels gaat het veel beter. Er is gelukkig geen weg terug. Ik ben steeds beter in staat om met de wereld en mijn beperkingen om te gaan. Mijn overprikkeldheid is minder, ik slaap beter, dus minder snel oververmoeid, ik durf uitdagingen aan te gaan en confronteer mezelf met mijn angsten. Ik heb dankzij acupunctuur geen hoofdpijn meer. Ik ken mijn valkuilen beter en neem meer tijd voor de dingen die ik wil ontwikkelen. 
Dus 2018...hier ben ik!