dinsdag 26 juli 2016

Eten en drinken

Het leven begint en eindigt met eten en drinken. Twee ervaringen: toen mijn oudste zoon geboren was bleek hij geen zuigreflex te hebben. Hij was een paar weken te vroeg geboren en woog 5 pond, maar toch was het zorgelijk. Het heeft veel van ons gevraagd om hem die eerste maanden aan het drinken te krijgen. Inmiddels heeft hij het goed ingehaald,jaja. De ander kant van dit verhaal heeft te maken met mijn oma. Ze was in de negentig en zwaar dement. Zij wilde niet meer eten. Ik vond dat een duidelijk signaal dat het voor haar genoeg was, het leven was over. Helaas dachten haar kinderen er anders over en heeft ze nog een paar jaar geleden.
In Barcelona kreeg ik een maag-darmontsteking. Verandering van eten, pijnstillers en emoties hadden hun weerslag op mijn darmflora. Voor mij, achteraf, heel logisch. Een paar dagen at ik niet, dronk alleen slokjes water. Dat was verhelderend. Ik ging er niet dood aan. Ik stelde me voor dat dit de ultieme schoonmaak was voor mijn lichaam: geestelijk en lichamelijk loslaten. Het was nog gratis ook.
Nu, bijna twee weken na het begin, kan ik weer normaal eten. Maar wat is normaal? Ik merk dat mijn lichaam behoefte heeft aan bepaalde aardende voedingsmiddelen, zoals (zoete) aardappels, bietjes, wortelen en havermoutpap. Ik maak Misosoep met courgette en kook een eitje. Fruit, zoals meloen, bramen en bananen gaat goed. Vlees en vet kan mijn lichaam, vooral mijn galblaas, nog niet verteren. Aan snoep heb ik geen behoefte, alles puur natuur. O wat ben ik goed bezig. 
Of het effect heeft op mijn geestelijk welzijn kan ik nog niet zeggen. Op NU.nl stond vandaag een artikel over 'Moodfood, wat is het verband tussen voeding en depressie?' De Vrije Universiteit in Amsterdam doet samen met dertien organisaties in negen landen onderzoek naar de invloed van voeding en supplementen op depressie. Duizend deelnemers in vier Europese landen worden onderzocht. Heeft het slikken van een multivitamine en visoliecapsule of leefstijlcoaching effect op hun depressie? Zal het de stemming verbeteren? 
Ik moet er wel een beetje om grinniken. Negen miljoen euro om iets uit te zoeken wat elke natuurgeneeskundige al weet. Natuurlijk heeft voeding en dus niet alleen een pil, effect op je geestelijk en lichamelijk welzijn. We zijn wat we eten, is een bekend gezegde. Dus hoe kan ik helder en positief denken als ik de grootste chemische troep eet? Was er twintig jaar geleden niet zo'n onderzoek in Amerikaanse gevangenissen? Tja

woensdag 20 juli 2016

Vakantie

Ik voel me in de warme zon
jurkje, zonnebril, sandalen
er is niets wat me lijden kan
of gedachten laat verdwalen
de zacht warmte dooit mezelf
zoals de liefde van mijn man
geluk uit mezelf kan halen

Barcelona is een prachtige stad vol kleur en activiteiten. Ik ben er tien jaar geleden met Ruud geweest. Er waren grote veranderingen in het toegenomen toerisme en de bouw van de Sagrade Familia, de kathedraal die in 2023 afgebouwd is. Licht heeft me altijd gefascineerd en Gaudi, de ontwerper van de Sagrada Familia, heeft diezelfde fascinatie toegepast in zijn bouwwerken. Als cliënten in mijn Praktijk erg zwart-wit praatten zei ik altijd tegen ze: dat tussen zwart en wit een hele regenboog zit. 

                                          
Zonlicht mag ik
je omhelzen
voor de kleuren
en de schaduw
soms weet ik
het verschil niet

vrijdag 8 juli 2016

Zonlicht

Nog twee nachtjes slapen en dan ga ik met mijn jongste zoon, Richard, naar Barcelona. Voor ons allebei zal de zon en de mooie stad onze energie versterken. We zijn geen hardlopers, genieten van het moment is het belangrijkste. Ik ben nog nooit met hem alleen op vakantie geweest en ik kijk er naar uit. 
Het gaat gelukkig een stuk beter met me. Ik ben gisteren met Smurfentape beplakt door Peter, mijn fysiotherapeut. Door alle scheefstand in mijn bekken is weer een zenuwbaan bekneld geraakt en het tape geeft wat ondersteuning. Ik ben benieuwd of ik door de scan kom op Schiphol. Mijn brace is altijd al een grondig onderzoek waard. Ik neem mijn kruk ook mee en wie weet wat ik daar allemaal in verstopt heb...
Over een dag of tien zal ik mijn ervaringen beschrijven van onze reis.
 *Zonlicht

ochtendzon
donker-licht
lentestorm
weerlicht
regenboog
daglicht
blauwelucht
uitzicht
zomertijd
zonlicht

vrijdag 1 juli 2016

even van de radar

Even was ik van de radar, omdat ik twee keer ben rechtgezet door dr. Smeele. Toen ik in het st. Liobaklooster in Egmond-Binnen was ben ik geestelijk opgeknapt, maar lichamelijk ging het niet goed. Steeds meer pijn in mijn rug. En in de vieringen in het klooster ga je telkens staan en buigen, voor de goddelijke namen, en weer zitten. Nee, dat vindt mijn rug niet fijn.
Mijn grote redder is dan dr. Ben Smeele, orthomanueel arts. Er bleek weer vanalles verschoven in mijn rug en bekken. Daardoor verkrampen mijn spieren en worden zenuwbanen die al bekneld zaten sinds de aanrijding nog meer geïrriteerd. Het is niet mijn hobby om alleen in mijn onderbroek voor een arts te staan, maar in dit geval ben ik de schaamte voorbij. Hij werkt zo precies, bekijkt mijn hele lichaam, niet zachtzinnig, maar na een erg pijnlijke periode gaat het echt altijd beter. Nu kan ik er weer een paar maanden mee vooruit. Als de zon ook nog gaat schijnen knap ik helemaal op. Dit weer geeft helaas niet zoveel energie.
En als het dan weer is om binnen te blijven en ik heb veel pijn , schrijf ik geen vrolijk gedicht:

tranen langs de ramen
geen reden om eruit te gaan
hier denk ik wat ik kan
ik schrik van mijn lichaam
het is niet sterk maar zwak
ik hoor bij de onbekwamen
en heb geen enkel plan