zaterdag 28 mei 2016

Lente

Lente*
Oorfuten draaien om elkaar
Grauwe ganzen vormen een paar
de Lisdodde staat te wuiven
tot de Blauwborst haar komt pluizen
alleen het vliegtuiggeraas
is de vogels even de baas
 

Lente is mijn favoriete seizoen. Herfst ook wel, maar dat gaat weer richting winter. Nu wordt alles alleen maar mooier.
Vandaag fietsten Ruud en ik een rondje Spaarndam en Haarlemmerliede. Wat een prachtige polders! In vogelkijkhut Smient genoten we van bovenstaand uitzicht. Lepelaars, Kluten, Slobeendjes, Bergeenden, Kievitten, Grutto's genoten van het door de zon verwarmde water.

 
Ik begin steeds meer te genieten van de natuur. Alsof ik het nu beter kan zien, ervaren en voelen. Ik ben een paar keer naar Tuinderij De Ark geweest in Bloemendaal. Een biologisch dynamische tuinderij waar iedereen die een dagbesteding zoekt welkom is. De eerste keer zat ik er gewoon op een bankje, dat was al heel wat. Gisteren heb ik hooguit 10 minuten geharkt, wat onkruid uit een bloembed verwijderd. Heel intensief, maar heerlijk om te doen in de goede sfeer en energie van een oud klooster waar de grond oorspronkelijk van is. Genieten
 

 

dinsdag 17 mei 2016

Gereedschap

Leeg*
Ik weet niet wie ik ben
zonder alles wat ik was
het verleden is verlopen
ik ben weer groen als gras
loop in mijn eigen dikke mist
te bedenken wat ik kan zijn
genieten van de Liefde
maakt de Kosmos klein
de toekomstbloesem bloeit
vol zinvol zijn of niet
dimensies komen tot leven
nu ik van mijn leegte geniet



Ik schreef dit n.a.v. de affirmatie die ik in Heliomare maakte in de OMBB-groep (Omgaan Met Beperkte Belastbaarheid). Ze noemen een affirmatie daar gereedschap. Affirmaties zijn positieve boodschappen waarvan je nieuwe overtuigingen voor jezelf maakt. Een goede affirmatie raakt je, kan je soms niet eens uit je mond krijgen omdat het confronterend is. Door deze positieve zin regelmatig tegen jezelf te zeggen wordt het, net als een medicijn, opgenomen in je energie. Je gaat daardoor anders over jezelf denken, je krachtiger voelen en open staan voor nieuwe ervaringen die bij die overtuigende affirmatie passen.
De affirmatie die mij het meeste stimuleerde was: zinvol zijn kent vele dimensies. Volgens de psychologe was dit geen positieve affirmatie omdat het aan zou geven dat mijn leven zinloos is. Tja zo voelde het ook. Het was een enorm rouwproces en rauw proces. Het was een grote leegte die ik soms nog kan voelen, doordat ik niet meer in mijn Praktijk kan werken en mijn hoofd en lichaam anders functioneren dan ik zou willen.
Andere affirmaties die ik daar maakte:
Ik leef in het nu
Ik doe wat ik kan en dat is op dit moment voldoende
Deze situatie is niet prettig, maar ik kan het wel aan
Ik gun mezelf ontspanning
Zinvol zijn kent vele dimensies, betekent voor mij ook dat niet alleen dit aardse leven belangrijk is. Ik ken vele dimensies. Ik kan één zijn met het bos, communiceren met elementwezens, Engelen ontmoeten en mensen die overleden zijn, ik kan in dromen les krijgen en anderen helpen...In al die dimensies is mijn psychisch of lichamelijk functioneren niet belangrijk, dan ben ik gewoon energie net als zij. In die contacten kan ik werkelijk zijn wie ik ben.
Inmiddels begint mijn leven weer vorm te krijgen, zinvol te zijn naar aardse begrippen. Ik krijg energie om iets te ondernemen. De pijnen worden minder. Ik ben hier natuurlijk niet voor niets. Ik zorg en deel liefde en schrijf. Ik doe wat ik kan en dat is op dit moment voldoende

maandag 2 mei 2016

Geluk

Geluk,
Op Facebook zag ik een oproepje van de universiteit van Wageningen. Een maand lang een app invullen over mijn geluksgevoel: HappyHier. Waar en wanneer ben ik het meest gelukkig en wat voor invloed heeft mijn leefomgeving op mijn welbevinden. Drs. Hans Farjon begeleidt het geheel.
Natuurlijk heb ik wel een idee. Ook heb ik al eerdere onderzoeken uit Engeland en Zweden gelezen waaruit bleek dat een groene omgeving het meest effect heeft op ons welbevinden. Waarschijnlijk zal alle tijd en financiële input hetzelfde resultaat geven in Nederland. Nouja, lekker bezig.
Ik was afgelopen zaterdag héél gelukkig toen ik door de Kennemer Duinen fietste en naast het fietspad dit uiltje zag:





Daarna gingen we achter Bartje Bloemendaal de ingang Bleek en Berg in en wandelden heerlijk in de zon.
  
Het tweede deel van onze wandeling was in een gebied waar, een paar jaar geleden, een bosbrand had gewoed. Bomen hadden het merendeels niet overleefd, maar duinviooltjes en ander klein groeispul en struiken deden hun best om te overleven. Naast de verbrande naaldbomen stonden heel veel kleine spruiten. Ik word er zo gelukkig van als iets of iemand tegen de verdrukking in groeit. 
Horizon,
Als ik toch vliegen kon
van hier naar de horizon
dan voelde ik me minder klein
zou ik liefdevoller zijn
vlieg ik verder naar de maan
wat is de grens van mijn bestaan

Als ik toch vliegen kon
van daar naar de horizon
dan wordt mijn blik ruimtelijk
ik voel me onmetelijk
zou ik groeien in mijn almacht
superieur aan wat ik had bedacht

Als ik toch vliegen kon
van daar naar de horizon
dan ben ik werkelijk overal
een stipje in een groots heelal 
ik voel de Aardse verbintenis
en geniet van wat hier nu is